
Topul orașelor cu cele mai performante sisteme publice de transport
Pentru mulți dintre noi, transportul public s-a transformat într-un coșmar. Asta pentru că în multe orașe, din cauza infrastructurii și organizării slabe, călătoria cu autobuzul, tramvaiul sau metroul nu devine o experiență prea plăcută. Cu toate acestea, există câteva orașe care au arătat că se poate, și sunt acum în topul cu cele mai performante sisteme de transport:
-
- New York
New York are cel mai mare și cel mai vechi sistem de transport subteran din lume – are 468 de stații, lungimea totală a reţelei fiind de 1.355 km. Totodată, e și cel mai aglomerat sistem de transport public din SUA.
-
- Berlin
Transportul în comun din Berlin este simplu, bine gândit și pus la punct. Poți merge prin oraș cu S-Bahn sau U-Bahn toată noaptea, în weekend, iar în timpul săptămânii, mijloacele de transport circulă până la ora 01:00.
Planificările călătoriilor se pot face și online – acesta fiind un alt beneficiu oferit de administrația din Berlin.
-
- Zurich
Cine a călătorit măcar odată cu trenurile din Zurich, rămâne impresionat mai mult ca sigur: vin la timp, e curat întotdeauna, și mai ales frumos. Zurich e un oraș mic, dar oferă exact ce au nevoie locuitorii, iar în această privință avem de învățat.
-
- Frankfurt
Se circulă cu trenuri regionale, tramvaie, autobuse – fiind asigurat confortul maxim pentru călători.
Pentru a menține serviciile de transport în comun la un nivel înalt – prețurile sunt mari, dar sunt justificate. Sunt organizate curse foarte comode care fac legătura dintre gări și aeroporturi cu orașul, zi și noapte.
-
- Londra
The London Underground sau metroul londonez, numit și The Tube, a fost deschis în 1863, și s-a menținut până în prezent. Sistemul e atât de bine organizat, încat transportul e asigurat din centrul orașului în zonele rurale, suburbii, fară să schimbe mijlocul de locomoție. Călătorii au la dispoziție site-ul Transport for London, unde pot afla informații despre opțiunile de deplasare din punctul A în B, sau eventuale întârzieri.
-
- Paris
În Paris, indiferent de mijlocul de transport folosit: metroul subteran, trenurile RER, autobuzele de zi / noapte, montmartrobus, sau funicularul din Montmartre – te întâlnești cu aceeași bună organizare. Stații sunt peste tot, arhitectura e deosebită, toată rețeaua e conectată în mod eficient.
-
- Tokio
Dacă e să descriem transportul public din Tokio, sau din Japonia, în general, o putem face în câteva cuvinte simple: precizie, siguranță, aglomerație.
Cel mai popular mijloc de transport e trenul/metroul. Nu sunt divizate pe compartimente, dar vagoanele sunt extrem de curate, și călătoria confortabilă, în ciuda pasagerilor numeroși.
-
- Munchen
Sistemul de transport din Munchen e foarte ușor de folosit. Trenurile de suprafață, metrourile, autobuzele și tramvaiele, asigură călătoria atât de la aeroport în centrul orasului, cât și în jurul acestuia.
Există o aplicație a MVV, unde se pot găsi hărți, orare, informații despre întârzieri și zonele unde e trafic, astfel că fiecare își poate planifica călătoria foarte ușor.
-
- Singapore
În Singapore, e aproape ca și în Tokio, doar că, din experiența avută, sunt toți de acord că aici e mai ieftin, toți sunt mai politicoși, sistemul e și mai punctual, totul e și mai curat. Încă un avantaj – nu e la fel de multă aglomerație.
-
- Seul
Aici stațiile sunt foarte tehnologizate, cu ecrane tactile care-ți oferă informații despre ce te interesează, atât în coreeană, cât și în engleză. Conexiune wi-fi gratuită, televizoare digitale – autoritățile s-au gândit la toate. Autobuzele sunt vopsite în funcție de tipul lor: verzi – pentru rute scurte, roșii – express. O duzină de linii care trec prin 25 de districte, 508 km de șine – cam așa arată cel mai lung și eficient sistem de transport din lume.
Vestea bună e că încet, încep să se modernizeze și mai multe orașe, care adoptă mai multe măsuri. Astfel, în viitorul apropiat, se va ajunge la un nivel și mai înalt în ce privește transportul public în comun.