Skip to main content

Topul celor mai scumpe autostrăzi

Știm cu toții cât sunt de importante drumurile și mai ales necesare pentru omenire. Așa a fost de la începutul lumii, așa e și acum. Dar acum nu o să vorbim despre acest aspect, ci despre niște drumuri făcute de om, care au demonstrat că orice e posibil. Sigur, pentru aceste construcții a fost nevoie de investiții, timp și numeroase minți care și-au pus creativitatea la contribuție ca să realizeze ceva din nimic, dar a meritat tot efortul.

Sunt unele țări mai dezvoltate decât altele, care sunt recunoscute pentru drumurile lor de calitate și investițiile în acest sens. Câteva pot fi menționate din start: Australia se mândrește cu Autostrada 1, care-o înconjoară și conectează toate părțile contientului. De asemenea, atât China, cât și Statele Unite ale Americii au rețele de autostrăzi care-s de departe foarte dezvoltate.

Construcția unei autostrăzi costă o avere în sine, dar desigur că astfel de țări au investit mai mult în proiecte de acest fel.
Să vedem împreună câteva care au făcut istorie:

 1. Marina Coastal Expressway, Singapore – 3.4 miliarde dolari

  Construcția autostrăzii a început în 2008, iar deschiderea a avut loc ceva mai târziu, în 2013. Are aproximativ 5 kilometri și câte 5 benzi de trafic în fiecare direcție, ca să facă față numărului mare de autovehicule care traversează prin zonă zilnic.

 2. Autostrada Bar-Boljare, Muntenegru – 3.7 miliarde dolari

  Autostrada Bar-Boljare a fost construită la inițiativa Ministerului Transporturilor din Muntenegru. Aceasta face parte din rețeaua internațională de drumuri europene și face legătura între mai multe țări din Europa Centrală. Lungimea autostrăzii Bar-Boljare ajunge la 4 km, sunt câte 4 benzi în ambele direcții, limita de viteză fiind de 100 km/h. Aproape 60% din drum are tuneluri și poduri, din cauza terenului accidentat. Bar-Boljare e cel mai mare proiect de acest gen din Muntenegru.

 3. Oresund, Suedia – 5.7 miliarde dolari

  Podul Oresund face legătura între Copenhaga (Danemarca) și Malmo (Suedia). E cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa iar în 2002 arhitecții acestuia au primit premiul Outstanding Structure Award. Și investiția a fost pe măsură, de 5,7 miliarde de dolari.

 4. Soci, Rusia – 8.6 miliarde dolari

  Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, care au avut loc în Soci, Rusia – s-a construit o altă autostradă care intră cu ușurință în topul nostru. Are aproximativ 40 km lungime și a fost finalizată cu numai cateva zile înainte de marele eveniment. Autostrada leagă zona de coastă de la Soci de ţinuturile montane din Krasnaya Polyana, situate la 600 de metri deasupra nivelului mării. Astfel, inginerii au avut nenumărate provocări pentru a finaliza cele începute.

 5. Big Dig, USA – 14.8 miliarde dolari

  De departe, primul loc în poziția celor mai scumpe autostrăzi din lume îi revine proiectului Big Dig – o construcție pe cât de dificilă, pe atât de impresionantă. Dacă la început, inginerii au considerat că 2,8 miliarde o să fie de ajuns pentru finalizarea construcției, în final s-a ajuns la o cifră uluitoare de 14,8 miliarde de dolari. Autostrada a fost gata în 2007, și rămâne a fi cea mai scumpă din istorie.

Așa arată un top al celor mai scumpe autostrăzi din lume. Sigur, lista continuă cu numeroase alte construcții, care-și merită locul. După o simplă căutare, vă puteți convinge singuri!