Skip to main content

Tehnici simple de eficientizare a unui business

Eficientizarea unui business nu se referă neapărat la investiții de zeci de mii de euro. Uneori, câteva trucuri simple pot ajuta mult la economisirea de bani sau la îmbunătățirea unor procese. Iată aici câteva dintre acestea:

    • Folosește tehnologia

Indiferent de tipul companiei, deseori se pierde mult timp comunicând anumite informații de la un departament la altul. Angajații pierd mult timp transmițând anumite date strânse către un alt department și așa mai departe, ceea ce poate opri sau încetini producția. Pentru a scăpa de acest obstacol, puteți folosi programe precum Google Docs sau Dropbox care vă permit să distribuiți fișiere într-un timp foarte scurt. În loc să vă lăsați angajații să piardă ore întregi comunicând informațiile strânse altui angajat, puteți folosi aceste servicii pentru a pune toate informațiile respective într-un fișier și mai apoi, să îl distribuiți direct pe computerul celuilalt departament. Astfel, economisți foarte mult timp și bani.

    • Întâlniri dimineața

Pentru a vă asigura că fiecare angajat știe ce are de făcut în ziua respectivă, puteți organiza mici întâlniri la începutul programului. De exemplu, dacă fiecare angajat are o serie de responsabilități, dar nu are bine definită o serie de sarcini zilnice, puteți organiza dimineața o întâlnire de 15-20 de minute în care fiecare angajat va spune colegilor săi care sunt sarcinile pe care le va realiza în ziua respectivă. Astfel, fiecare știe ce are de făcut, iar producția va fi mai eficientă. Bineînțeles, acest lucru nu funcționează în cazul celor care lucrează în fabrici sau în locuri în care întreaga zi de lucru se rezumă la o singură sarcină.

    • Spațiul de lucru

Când a creat spațiul de lucru al studioului de animație Pixar, legendarul Steve Jobs a ales să creeze mai multe spații comune, dar și bucătării și unele zone în care angajații se puteau aduna și discuta idei. Astfel, el a constatat că productivitatea și creativitatea acestora a crescut. O idee pentru eficientizarea businessului ar fi crearea de spații comune unde angajații se pot întâlni și discuta anumite sarcini sau probleme ale companiei. Ei pot face astfel brainstorming și pot găsi soluții ingenioase la problemele cu care se confruntă compania.

    • Fiți atenți la cheltuieli și profit

Cheltuielile și profitul sau în total, banii care intră și ies din companie trebuiesc monitorizate atent pentru a nu exista goluri sau scăpări. De exemplu, ați realizat un proiect pentru un client și îi trimiteți factura, dar durează ceva timp până când acesta plătește. Dacă nu aveți un sistem bine implementat pentru a vă monitoriza cheltuielile și profitul, puteți pierde bani din neatenție sau puteți uita de clienți care vă datorează bani, ca în exemplul de mai sus. Asigurați-vă că scrieți undeva toate cheltuielile și plățile care vă sunt datorate și astfel, nu mai există teama că veți pierde bani.

    • Partea juridică

Dacă ați început compania împreună cu un prieten sau o rudă, cel mai bine este să creați un contract sau un acord cu acesta cât mai repede pentru a evita anumite probleme de natură juridică ce ar putea apărea mai târziu. Atâta vreme cât totul este semnat și clarificat, nu vor exista probleme pe viitor.