Skip to main content

Limitările de viteză pe șoselele lumii

Știați că prima țară care a introdus limita de viteză a fost Marea Britanie? Se întâmpla în 1865. De atunci, multe s-au schimbat, dar limitele și sancțiunile au rămas.

După cum bine știm, limitele de viteză nu sunt puse degeaba, și sunt doar pentru siguranța celor aflați în trafic. Desigur că unii șoferi mai grăbiți aleg să le ignore și aici intervin alte sancțiuni, pe bună dreptate.

Fiecare stat are o legislație rutieră diferită, de aceea e foarte interesant să compari și să observi cum limitările de viteză variază de la o țară la alta.

România, de exemplu, este o ţară permisivă, cu 130 km/h maxim, la fel fiind și Italia, Austria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Franța, Luxemburg, Danemarca. Dar să vedem cum e situația și în alte părți ale lumii.

În ciuda reputației de țară strictă și disciplinată, Germania e singura care nu are limite generale de viteză pe autostrăzi. Cu toate acestea, recomandă ca viteza să nu depășească 130 km/h. Nu are limitări de viteză, dar în schimb au fost luate alte măsuri: în caz de accident sistemul de răspuns e foarte rapid, iar sistemele de supraveghere pentru trafic sunt printre cele mai bune din lume. Cu toate acestea, există și zone limitate la 120 km/h, iar pe autostrăzi sunt instalate panouri digitale și în caz de condiții meteo nefavorabile, limita de viteză se schimbă automat.

În oraşele din Finlanda se circulă cu 50 km/h, în afara localităţilor cu 100 km/h iar pe autostradă limita e de 120 km/h. În cazul depășirii acestor limite, intervin amenzile, pe care fiecare și le poate calcula pe site-ul poliției finlandeze.

În Italia, limita de viteză ajunge și la 150 km/h în cazul unor șosele, pe când în Austria e permis și cu 160 km/h, pe o porțiune de 12 km de autostradă.

Pe de altă parte, în orașe, Thailanda are limita de viteză de 80 km/h în zonele Bangkok si Pattaya, iar pe porțiunile de drum obișnuite se poate circula cu 90 km/h.
În Japonia, limita de viteză este de 40 km/h în zonele urbane.

În anumite zone, Polonia și Bulgaria au mărit limita de viteză pe autostrăzi de la 130 la 140 km/h, iar în zonele urbane, noaptea se poate circula cu 60 km/h. Malta și Norvegia nu sunt atât de permisive, limita fiind de 90 km/h. La fel e situația în Estonia și Letonia.  În continuare, limita mai crește câte puțin: în Cipru se poate circula cu maxim 100 km/h iar în Grecia, Lituania, Suedia, Anglia cu 110 km/h. În alte țări precum cu Ungaria, Spania, Portugalia, Belgia şi Irlanda se ajunge la 120 km/h maxim.

Dacă nu știați toate acestea, acum știți. Nu am inclus toate țările, sigur că, dar puteți oricând să vă informați și să verificați cum stă situația în restul, care nu au fost menționate.

Așa că data viitoare când plecați peste hotare aveți grijă cum conduceți și cu cât conduceți, ca să nu vă pomeniți cu o amendă nedorită!