Skip to main content

Cu viteza glonțului: cele mai rapide 5 trenuri de pasageri

Care este mijlocul de transport în comun cel mai rapid din lume? Nu, nu vorbim despre mașini sau tramvaie, ci despre trenuri. În ultimii ani, țări precum China sau Japonia s-au concentrat pe crearea celor mai rapide trenuri din lume pentru a micșora timpul necesar pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Nici Europa nu se lasă mai prejos la acest capitol, Franța și Germania fiind și ele fruntașe când vine vorba de trenuri rapide.

Trenurile pe care vi le vom prezenta în acest articol nu numai că sunt rapide, ci sunt minuni ale preciziei și tehnologiei create de om. Așadar, iată cele mai rapide 5 trenuri din lume:

Cel mai rapid tren din lume a fost creat de japonezi. Acesta poartă numele de JR – Maglev și reușește să atingă viteza de 500 de km pe oră când transportă pasageri, dar în timpul testelor, a atins și 581 de km pe oră. Funcționează cu o tehnologie pe bază de magneți. Practic, trenul levitează, nu atinge șinele și nici pământul, dar este controlat de magneți. Din acest motiv reușește să atingă viteze atât de mari. Nu poate fi folosit încă de public, dar se așteaptă ca până în 2027 să fie pus la dispoziția oamenilor. Acesta se așteaptă să transporte pasageri între capitala Japoniei, Tokyo și Nagoya.

Pe locul doi introducem o minune a ingineriei franceze și anume TGV-ul, o prescurtare de la Train a Grand Vitesse, adică Tren de Mare Viteză. Acesta este unul dintre cele mai faimoase trenuri din lume și este folosit în mare parte în Franța. TGV-ul a menținut recordul pentru cel mai rapid tren din lume până când a fost detronat de JR – Maglev din Japonia. TGV-ul merge cu o viteză de 320 de km pe oră când transportă pasageri și funcționează pe principiul clasic al șinelor de tren. Acesta este folosit pentru transportul persoanelor între Paris și celelalte mari orașe din Franța.

Dacă japonezii au creat cel mai rapid tren din lume pe care vor să îl pună la dispoziția publicului până în 2027, chinezii au cea mai dezvoltată rețea de șine magnetice, iar Shanghai Maglev este cel mai rapid tren din lume care funcționează în momentul de față. În timpul testelor, acesta a atins 501 km pe oră, iar când transportă pasageri atinge o viteză de 431 de km pe oră, ceea ce îl face cel mai rapid tren din lume din momentul de față.

Un alt tren dezvoltat de către chinezi este CHR 380 AL/BL. Acesta este cel mai rapid tren din lume care funcționează pe șine normale, nu pe unele magnetice. În timpul testelor a atins 480 de km pe oră, iar cu pasageri, acesta atinge 380 de km pe oră. În momentul de față, transportă pasageri între mai multe stații și orașe din China.

Încheiem acest top cu un alt tren din Japonia ce poartă numele de Shinkansen. Se știe că Japonia are o colecție mare de trenuri de viteză mare și că a fost prima țară din lume care a început să dezvolte tehnologii pentru acest tip de trenuri, lucru care a împins și Franța să facă același lucru. Shinkansen funcționează pe șine normale și atinge viteze de 443 de km pe oră în timpul testelor și 320 de km pe oră când transportă pasageri.

Trenurile de mare viteză nu numai că scurtează timpul de călătorie între orașe, ci sunt și o minune de urmărit. Sunt rapide, asigură un anumit comfort și reprezintă, în opinia noastră, mijlocul de transport al viitorului.