Skip to main content

Ce trebuie să știi despre cauciucuri, pentru a economisi carburant

Poate nu te gândești la cauciucuri ca fiind importante pentru a economisi combustibil, dar să știi că sunt. Faptul că folosești anvelopele potrivite mașinii tale, te ajută să consumi cu peste 200 de litri mai puțin, după 40 000 km, lucru demonstrat de specialiști.

Dar sunt mai multe elemente care pot contribui la economisirea carburantului, așa că îți vom prezenta pe scurt câteva dintre ele.

Categoriile de eficiență și importanța lor

Norma europeană împarte anvelopele în șapte categorii de eficiență, de la A la G. Astfel, o anvelopă de tip A – cea mai bună – va consuma cu 7,5% mai puțin combustibil față de una clasificată cu G – cea mai slabă.

De aceea, e mai importantă o investiție în niște cauciucuri mai eficiente, fiindcă în așa fel, economisești o sumă echivalentă cu un set nou de anvelope.

Presiunea pneurilor și consumul

Mai e un lucru important care e trecut cu vederea, uneori. E vorba despre umflarea corectă a cauciucurilor și menținerea lor la o presiune optimă. E recomandat să vezi presiunea sugerată de producători, în așa fel știi că nu greșești.

Verificarea periodică a presiunii din pneuri asigură siguranța și confortul în trafic. Dar pe lângă asta, se poate reduce considerabil consumul de carburant. Asta pentru că anvelopele se uzează mult mai repede atunci când presiunea e scăzută, și în același timp consumul de combustibil crește. De exemplu, cauciucul unui vehicul care are presiunea cu 15% mai mică decât cea normală, duce la o creștere de 6% în consum.

Rezistența la rulare

Pe lângă toate, e bine de știut că rezistența la rulare are o pondere de aproape 20 % în consumul de combustibil al vehiculului. Costurile de bază, eficiența energetică și chiar mediul sunt elemente afectate în proces. Dacă rezistența la rular e mai mica, scade și consumul.

Folosește cauciucuri ecologice

Pentru cei interesați, există cauciucuri special concepute pentru a reduce consumul de carburant. Acestea au o greutate redusă, dar și dimensiuni mai mici și poartă numele de cauciucuri ecologice. Sunt benefice nu doar pentru mediu, dar și pentru vehiculul tău, așa că le poți da o încercare.

Nu schimba anvelopele prematur

Studiile specialiștilor au arătat că anvelopele uzate în măsură de 80% sunt mai eficiente la nivel de consum cu 6,5 %, decât un set nou. De aceea, nu te grăbi să-ți schimbi anvelopele atât de prematur, dar e clar că nici nu trebuie să le lași neschimbate până în momentul în care uzarea lor ți-ar pune în pericol siguranța.

Păstrează anvelopele și roțile în echilibru

Când anvelopele nu sunt montate bine, vibrează, iar cu timpul, se uzează în mod inegal. Din această cauză, vor trebui să fie înlocuite mai repede decât de obicei. Dar pe lângă asta, s-a dovedit că anvelopele și roțile în echilibru contribuie la economisirea combustibilului. De aceea, atenție mare la acest aspect.

Acestea sunt doar câteva lucruri ce trebuie știute pentru a fi mai sigur în trafic și pentru a economisi eficient combustibilul. În rest, rămâne doar să fii atent la detalii și la menținerea în stare optimă a vehiculului tău.