Skip to main content

Cât costă un loc de parcare în țările din Europa?

Găsirea unui loc de parcare este mereu o provocare, dar în marele orașe europene, aceasta devine o probemă serioasă, în special pentru cei care călătoresc des cu mașina. Dacă planificați să vizitați unul dintre marile orașe europene sau dacă trebuie să transportați marfă prin unul dintre ele, trebuie să știți exact cam cât costă un loc de parcare. Pentru a vă ajuta, în acest articol vă vom prezenta principalele diferențe dintre orașele europene când vine vorba de prețurile pentru locurile de parcare, care sunt cele mai ieftine în raport cu prețul combustibilului și multe altele.

În primul rând, trebuie să rețineți că în capitalele europene precum Paris sau Londra, nu este rentabil să mergeți cu mașina. În primul rând, combustibilul este scump, iar datorită fluxului foarte mare de mașini, traficul se mișcă foarte greu, iar locurile de parcare sunt foarte scumpe. De exemplu în Londra, un loc de parcare costă 8 euro pe oră, în timp ce în Paris acesta costă 6 euro pe oră. Depinde și de zona în care parcați, cele din centru și cele din apropierea parcurilor fiind cele mai scumpe.

Prețul mediu în Europa pentru un loc de parcare pe oră este de aproximativ 3 euro. Există însă discrepanțe foarte mari. Un loc de parcare în Londra este de 16 ori mai scump decât unul în Sofia, iar în Sofia și combustibilul este cu mult mai ieftin decât în capitala Marii Britanii. Stockholmul este al doilea cel mai scump oraș din Europa după Londra când vine vorba de locurile de parcare, unul costând potrivit staticilor 7,50 euro pe oră.

În ceea ce privește cumpărarea unui loc de parcare, statisticile arată iarăși că Londra ocupă primul loc, un loc de parcare costând aici aproximativ 25 euro/mp. La polul opus se află Bucureștiul, unde un loc de parcare costă puțin 1,6 de euro/mp. Mai mult chiar, un bărbat a ajuns pe prima pagină a ziarelor în capitala Marii Britanii după ce a cumpărat un loc de parcare cu 445.600 de euro. Discrepanța dintre prețuri este clară aici.

În unele orașe însă este mai rentabilă cumpărarea unui loc de parcare decât închirierea unuia pe oră. În Spania de exemplu, un loc de parcare în Barcelona se închiriază cu 4,89 euro pe oră, în timp ce în Madrid, unul costă 3,70 euro. Un loc de parcare însă costă în jur de 4.000 euro, ceea ce înseamnă că este mult mai rentabilă o investiție de 4.000 de euro decât plătirea pe oră. În Norvegia, aceeași poveste. Un loc de parcare pe oră costă 6,40 euro, în timp ce un loc de parcare costă în jur de 6.000 de euro.

  • Cu cât orașul este mai mare, cu atât traficul este mai îngreunat și cu atât sunt mai scumpe locurile de parcare.
  • Londra este campioana când vine vorba de prețurile pe locurile de parcare.
  • Sofia are cele mai ieftine locuri de parcare și combustibil din Europa.
  • În unele țări este mai rentabilă cumpărarea unui loc de parcare decât închirierea unuia pe oră.

În concluzie, depinde de țara în care mergeți. Puteți verifica dinainte cât costă un loc de parcare acolo, dar rețineți că prețul s-ar putea să difere în funcție de locația acestuia.