Skip to main content

5 Elemente care duc la Scăderea Tarifelor RCA

Neînțelegerile între asiguratori și transportatori nu sunt o noutate de multă vreme, mai ales în condițiile evenimentelor recente. Problema RCA ar fi fost soluționată ușor, dacă instituțiile responsabile ar fi gestionat situația cum se cuvine, dar se pare că a fost nevoie de un protest în fața guvernului ca să ”forțeze nota” și să fie implementate noi măsuri. Revendicările transportatorilor au fost juste: stabilirea unui tarif corect la asigurarea RCA, în condițiile în care aceasta și-a depășit demult valoarea, în mod exagerat.

Există mai multe măsuri care ar trebui luate în seamă când vine vorba de scăderea tarifelor RCA:

    1. Asigurarea tuturor autovehiculelor din România

      După cum menționa și UNTRR (Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România), în condițiile în care toate autovehiculele ar fi asigurate, suma medie pentru vehiculele comerciale ar scădea la 1.100 de euro, iar la autoturisme ar scădea la 95 de euro.
      De asemenea, dacă polițele ar fi verificate cu ajutorul camerelor de supraveghere ale CNADNR (Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale), ar putea fi observat, după numerele de înmatriculare, dacă respectivele mijloace de transport sunt asigurate, sau nu. În cazul în care nu se regăsesc în baza de date, s-ar putea lua alte măsuri de sancțiune. Asigurarea RCA e obligatorie, până la urmă, și ar trebui s-o aibă toți.

    2. Reducerea fraudei în domeniul RCA

      E clar că situația a ieșit de sub control, reducerea fraudei ar trebui realizată prin măsuri administrative, atunci când sunt emise polițele.

    3. Elaborarea unui ghid de vătămări corporale ar putea conduce la reducerea tarifelor la asigurările RCA.
  1. Aplicarea sistemului bonus/malus

    Tarifele RCA ar trebui să fie raportate la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare.

  2. Stabilirea formulei de calcul a tarifelor de referință, a tarifele maximale pe categorii şi clase de vehicule asigurate

    După cum a declarat și preşedintele ASF, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții transportatorilor, tarifele: ”trebuie să cuprindă câteva elemente tehnice, cum sunt: frecvenţa de daune, încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţii, taxe şi încărcarea pentru aplicarea sistemului pentru bonus-malus.”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus, la rândul ei, câteva măsuri pe fondul dezechilibrelor manifestate la nivelul pieţei RCA:

  • ”Adoptarea legii RCA, care să ofere posibilităţi de intervenţie administrativă;
  • Reorganizarea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) care să aducă un cadru instiţutional pentru construirea unei baze de date complete, pentru prelucrarea datelor şi facilitarea accesului la baza de calcul;
  • Revizuirea sistemului Bonus/ Malus, astfel încât să reflecte mai bine comportamentul responsabil al asiguraţilor;
  • Îmbunătăţirea comportamentului asiguraţilor în trafic, prin educarea şi aplicarea de tehnologii moderne (Black Box, exploatare date Tahograf) cu impact în revizuirea preţului poliţelor de asigurare;
  • Constituirea unui Fond temporar de compensare a transportatorilor din segmentul IMM, pentru categoriile de vehicule cele mai afectate de liberalizare;
  • Stimularea intrării în piaţă a noi asigurători, inclusiv a societăţilor de asigurări cu capital de stat;
  • Constituirea unor structuri de asigurări mutualiste la nivelul societăţilor de transport, cu fonduri private sau mixte;
  • Extinderea ariei de cuprindere a Fondului pentru Victimele Străzii (FPVS) ca fond de garantare pentru daune excepţionale”.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile și care din măsuri o să fie implementate, ca asiguratorii și transportatorii să nu mai fie în conflict, și să fie, astfel, în interesul ambelor părți.