De multe ori, se-ntâmplă ca oboseala să-și spună cuvântul atunci când ești la volan. Fie că e vorba de distanțe lungi, sau șofatul are loc noaptea – e de înțeles, dar foarte periculos. De aceea, pentru a evita adormitul la volan și eventualele neplăceri, am pregătit câteva sfaturi, care să vă țină în stare de alertă:
-
- Consumați băuturi energizante/cafea
Pe lângă apa cea de toate zilele, o băutură energizantă poate fi de mare ajutor atunci când conduceți, dar în afară de ele, e recomandat să beți și sucuri de lămâie, mere sau portocale. Astfel, vă mai revigorați puțin și puteți continua drumul în siguranță. Dar, mare atenție la câtă cafea consumați, fiindcă nu e recomandabilă în doze mari.
-
- Țineți temperatura din vehicul mai răcoroasă
Puteți deschide geamul, astfel încât aerul rece să vă vină în față, sau reglați temperatura mașinii la una mai scăzută decât de obicei.
Dacă temperatura e peste 23 de grade, puteți adormi mult mai repede, asta pentru că organismul își reduce activitatea.
-
- Dați muzica puțin mai tare
Melodiile ritmate, muzica dată la volum puțin mai mare, vă țin în stare de alertă. Evită posturile de radio cu muzică lentă. Atenția îți scade mult atunci când ești obosit, iar sunetele mai monotone cresc riscul de a adormi. Poți să pui o emisiune radiofonică sau ceva care prezintă interes pentru tine.
-
- Pe timp de noapte, ţine luminile din maşină aprinse
E simplu – întunericul sporeşte starea de somnolenţă.
-
- Evită viteza
Asta din două motive. Primul, fiindcă în stare de oboseală e mult mai periculos, și al doilea – fiindcă viteza mărește numărul informațiilor procesate de creier, astfel că veţi obosi mult mai repede, iar vigilenţa va scădea. Drumul devine monoton, și asta favorizează somnolența.
-
- Alege ora potrivită
În cazul în care ai de ales, evită să conduci noaptea. În general, sunt riscante orele 2 și 5 dimineața, ore în care dormi, de obicei, și organismal e obișnuit cu asta. Același lucru între 13 si 16, când e nevoie de o pauză.
-
- Fă o pauză
Oricând simți că ești prea obosit ca să mai conduci, oprește-te pentru câteva minute, lasă somnul să vină. E mult mai bine așa, decât să-ți asumi riscul de a pierde controlul volanului. Dacă nu ai timp de asta, poți să cobori doar, să mai faci câțiva pași.
-
- Setează-ţi scaunul într-o poziţie cu care nu eşti obişnuit
Stai drept pe scaun, setează-l altfel decât de obicei și ține ambele mâini pe volan, ca să fii mereu concentrat. Dar ai grijă, să nu fie nici incomod, încât să te doară spatele.
-
- Ia o gustare de drum
Alimentele bogate în vitamine, fructele – sunt binevenite la un drum lung. De asemenea, poți să iei și ceva de ronțăit, fiindcă asta te ține ocupat pentru o vreme, și alungi somnul.
-
- Nu te lăsa amăgit
Da, poți să deschizi geamul, sau să dai muzica la maxim, și parcă somnul dispare un pic. Însă astea sunt doar pe moment, nimic nu poate înlocui somnul. Așa că oricând ai ocazia, mergi la somn!